HTML

Napi STANDARD

Kis színes hírecskék politika- és bulvármentesen.

Archívum

A jövő a hibrid?

2011.01.30. 12:05 :: graffy

 Hibridek azok a járművek, amelyeket két vagy több alternatív erőforrás hajt. Különböző megoldásokkal találkozunk. Például a kőolaj, a hidrogén, a sűrített levegő, folyékony nitrogén-, szél-, villany-, nap-, hő-, szén-, vagy akár az emberi erő is szóba jöhet. Persze aki a hibrid jármű kifejezést hallja, általában a hibrid elektromos autókra gondol, belső égésű motorral, amit elektromos hajtás egészít ki, mint ahogy a Toyota Priusnál és és a Honda Insightnál láthatjuk.

 
Az első hibrid
Az első hibrid elektromos autót a Volkswagen bogár tervezője, Ferdinand Porsche alkotta 1901-ban. 300 példány készült a kocsiból aminek a végsebessége 56 km/h volt. A kocsiban az első kerekeknél elhelyezett négyhengeres benzinmotor dolgozott, egyenáramú dinamóval kiegészítve. 
A 90-es évekig senkit nem foglalkoztatott komolyan a hibrid autókérdés. Senki sem volt 100 százalékig meggyőződve a hibrid járművek jövőjét illetően, de a Toyota Prius megjelenésével megindult a mozgolódás ezen a területen.
Az elektromos hibridek sikeres jövője a tudósok és mérnökök fejlesztéseitől függ. Minél hatékonyabb akkumulátorok fejlesztése a feladat. A jelenlegi hibrid elektromos autók jobbára NiMH akkumulátorokat használnak, de a jövő a hozzáértők szerint a lítium-ion akkumulátoroké. Az akkumulátor egyre hatékonyabbak, egyúttal egyre olcsóbbak és könnyebbek lesznek.
 
Diesel hibridek
A jövőt illetően sokan a dízel hibridekek elterjedésében hisznek, különösen a nemzetközi piacokon. A dízel hibrid autókat egy dízelmotor és egy elektromos motor hajtja. Az akkumulátorok töltését a dieselmotor hajtotta generátor végzi. Az ok, amiért az emberek a dízel hibrideket keresik, hogy a dízel hibridek sokkal gazdaságosabbak, mint benzines társaik. Ez a hajtásmód nagyon népszerű a nagy teljesítményigényű teherautók, mozdonyok, munkagépek esetében is.
További alternatíva az úgynevezett "flex-fuel" hibrid jármű. A flex-fuel hibrid járművet belső égésű motor hajtja mixelt tüzelőanyaggal, például benzin-etanol keverékkel, amit elektromos hajtás egészít ki. Ez különösen vonzó opció azokban az országokban, ahol az importált kőolajat válthatják ki helyi termelésű etanollal. Abban is reménykedhetünk, hogy a különböző típusú tüzelőanyagok alkalmazása egészséges versenyt teremt a forgalmazók körében, ami mérsékeltebb üzemanyag-árakat eredményez.
 
PHEV hibridek
Sokan az úgynevezett "flex-fuel plug-in hibrid" elektromos hajtású kocsiban látják a jövőt. A mixelt üzemanyagot használó belsőégésű motort elektromos hajtással egészíti ki. Az akkumulátorokat ez esetben  konnektorokból tölthetjük. Ezeknek a hibrideknek sok rajongója van, mivel csökkentik a levegőszennyezést és a kőolajtól függést. Szakértők reményei szerint az ilyen típusú hibrid járművek elterjedése elérhetőbbé teszi a napenergia hasznosítását is az elektromos autók üzemeltetéséhez.
 További lehetőség az autók hajtására a hidrogén hibrid technológia. Ezek az autók hidrogént használnak benzin helyett, kiegészítve egy elektromos motorral. A hidrogén hibrid járművek különösen vonzóak, mivel rendkívül környezetkímélőek. Nem bocsátanak ki globális felmelegedést kiváltó gázokat és csak kis mennyiségű szmog képződik.
 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://napistandard.blog.hu/api/trackback/id/tr552625002

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása